80 éve hunyt el EDVARD MUNCH

2024. január 23-án 80 éve hunyt el EDVARD MUNCH norvég festő

Élete fő műve a remélhetőleg mindenki által ismert Sikoly, amelyet nemcsak azért tartanak legjobb alkotásának, mert maga a kép remek, hanem, mert ez az műve mutatja leginkább készítőjének egyéniségét. Munch ugyanis csaknem pszichopata volt, a kép pedig Kristó Nagy István találó megállapítása szerint “egy bomlott lélek rettenetének, hajszoltságának, végső kétségbeesésének kifejezése”.

Festménye – mint sok más képe is – óriási vitákat kavart, megesett, hogy a “műértő” közönség bojkott alá vette a műveit kiállító galériát, a német közgyűjteményekből egyenesen kitiltották alkotásait, de még hazájában is csak “elrettentésképpen” állították ki négy festményét. Felkavaró alkotásait leginkább az adóhatóság értékelte, a művészetekhez mindig is kiválóan értő adótisztviselők ugyanis felbecsülték a műtermében talált képeket, és hihetetlenül magas vagyonadót vetettek ki szegény piktorra.

De a fasiszta Norvégiában nem volt divatban az adórendőrség, kutyát azért nem uszítottak rá, képeit sem hordták szét, így a norvégok leghíresebb festője hatalmas életművét a hazájára hagyhatta. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Kristó Nagy István kismonográfiáját ajánlja antikvár példányban.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged , , . Bookmark the permalink.