70 éves JACKIE CHAN

2024. április 7-én 70 éves JACKIE CHAN hongkongi színész, rendező

Már születésekor majdnem elkallódott, nekünk egészen szokatlan, de arrafelé nem kirívó eset történt vele: születésekor a szülei harminc dollárért el akarták adni a bábaasszonynak, de nem kellett neki. Így aztán megtartották, és hősünk Hongkongban cseperedett fel, mint említettük, egy meglehetősen szegény családban, úgyhogy szép reményekkel nem kecsegtette az élet. Ráadásul nem is volt valami egészségtől kicsattanó gyerek, ezért szülei az ottani Kínai Opera iskolájába íratták be, úgy gondolván, a nyápic kiskölyök majd ott elugrabugrál valahogy.

Jackie azonban nem csak az ősi kínai színházművészet rejtelmeivel ismerkedett meg, hanem a tradícionális harcművészetekkel is, s bár nem nőtt valami nagyra, izmait kellőképpen kidolgozta. Látványtervezőként és dublőrként került a film közelébe, majd ott fogták színésznek, s már első filmjeivel nagy sikereket aratott. Azzal hozott újat a karatefilmekbe, hogy először csempészett humort a verekedős jelenetekbe, kung-fu-paródiáira Amerikában is felfigyeltek, így lett világsztár. Legtöbb filmje hozzánk is eljutott. S közben Jackie igazi filmes nagyvállalkozóvá nőtte ki magát, filmjeit általában ő maga írja, rendezi, gyártja, a verekedős jeleneteket pedig minden esetben ő tervezi.

Megszolgálja tehát a pénzét, amelyből van neki elég, hongkongi otthonán kívül házat tart fenn Amerikában és Ausztráliában is, de annak ellenére, hogy sokszoros milliomos, máig nem felejti el, hogy szegénységben nőtt fel. Maga mossa a ruháit, mert sajnálja a pénzt a mosodára, s ma is lehajol a földre esett rizsszemért, mert gyermekkorában megpofozták érte, ha nem becsülte az ételt. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken látható könyveket antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

 

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap and tagged , . Bookmark the permalink.