Mai évfordulóink – 2019. május 13.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. május 13., hétfő

a Nap kél 5.10, nyugszik 20.11 – a Hold kél 13.29, nyugszik 2.53 órakor

mottó: “Tanuljatok jelent a földtől, / tőle tanuljatok jövendőt, / ő takar be majd titeket, / ő köt majd szemetekre kendőt.” Gulyás Pál

– Szervác és Imola napja. A Szervác latin eredetű név, jelentése: megmentett. A Servatius azután a magyarban Szerváccá rövidült. Az Imola magyar név, de eredete ismeretlen. Köznévként egy növényt hívnak így, személynévként pedig Jókai Mór terjesztette el. Ma Gellért, Ofélia és Solt nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Hallgatag Szent János és Fournet Szent András-Hubert, vala-mint Szent Szervác ünnepe. János az örményországi Kolonia püspöke volt, de később közel fél évszázadon át élt egyedül egy parányi sziklaüregben. 558- ban halt meg. András-Hubert 1752-1834 között élt, és a Szent Andrásról nevezett keresztes nővérek kongregációjának alapítója volt. Szent Servatius pedig tongerni püspök, aki a IV. században halt mártírhalált. Sírját állítólag sosem fedte hó.

– A magyar néphit Szerváca a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, s a híres fagyosszent bosszújától máig félnek a mezőgazdák. Az persze tény, ha mostanság fagy jönne, biztos tönkretenné a termést.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 105 éve született JOE LOUIS amerikai ökölvívó. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 75 éve hunyt el GULYÁS PÁL költő és irodalomtörténész. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 80 éves HARVEY KEITEL amerikai színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 40 éves KÁROLY FÜLÖP svéd herceg, XVI. Károly Gusztáv király és Szilvia királyné fia.

– 70 éves ZOE WANAMAKER amerikai színésznő, az Első számú gyanúsított és a My Family című film szereplője, A koboldok varázslatos legendája című filmsorozatban Mary Muldoon alakítója. Ma ünnepel még:

– ITATI CANTORAL (1975) mexikói színésznő, a magyar képernyőkre is eljutott María című filmsorozatban Soraya alakítója.

– GÖRBICZ ANITA (1983) kézilabdázónő, 233-szoros válogatott, világbajnoki ezüst- és bronzérmes, 2005-ben a világ legjobb női kézilabda-játékosa.

– DENNIS RODMAN (1961) amerikai kosárlabdázó, az NBA minapi fenegyereke, a Detroit Pistons, a San Antonio Spurs, a Chicago Bulls és a Los Angeles Lakers egykori játékosa, ötszörös NBA-bajnok, botcsinálta színész, a Nyerő páros, a Zsoldosok és a Féreg akcióba lép című film szereplője, a népszerű Féreg.

– STEVIE WONDER (1950) amerikai énekes, egyebek mellett az I Just Called to Say I Love You és ((Paul McCartney-val az Ebony and Ivory című dal előadója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.