Mai évfordulóink – 2020. április 28.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. április 28., kedd

a Nap kél 5.32, nyugszik 19.52 – a Hold kél 8.54, nyugszik 0.23 órakor

mottó: “Jó ember megnyujtja a létet: kétszeres éltet / Él, kinek a multba néznie tiszta öröm.” Marcus Valerius Martialis

– Valéria napja. A latin Valerius férfinév női párja. A Valeria különben az ókorban “magyar” vonatkozású is volt, hiszen így hívták Pannonia egyik tartományát, ide tartozott a Balaton és Pécs, az akkori Sopianae. Ma Pál, Patrícia és Teodóra nevű ismerőseinket is köszöntsük, ha ma ünnepelnek.

– Ma van Grignion De Montfort Szent Lajos-Mária és Chanel Szent Péter ünnepe. A hosszú nevű szent híres vándorhitszónok és népmisszionárius volt, s életét különleges természetfeletti jelenségek kísérték. Remekül írt, A szentolvasó, Szűz Mária titka és A tökéletes Mária-tisztelet című könyve magyarul is megjelent. 1716-ban hunyt el. A francia Chanel Péter marista misszionárius volt, és a dél-tengeri Wallis és Futuna-szigeten hirdette az igét. Nem volt könnyű dolga az őslakók között, és hiába gondozta önfeláldozóan a betegeket, hiába tanítgatta lelkesen a gyerekeket, végül 1841-ben két futunai bennszülött a saját kunyhójában agyonverte.

Ma: – Ma van a Munkahelyi Balesetek Gyásznapja.
– Ma van Állatorvosok Világnapja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 120 éve született BRUNO APITZ német író. Mivel a húszas évek óta aktív tagja volt Németország Kommunista Pártjának, a negyvenes években börtönben ült, és koncentrációs táborban sínylődött. Ott szerzett élményeiből írta egyetlen jelentős művét, a Farkasok közt védtelen című világsikert aratott, magyarul is olvasható regényét.

– 75 éve halt meg BENITO MUSSOLINI olasz diktátor.  (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 45 éves BARBY KELLY ír énekesnő. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

– 70 éves JAY LENO amerikai színész, műsorvezető, Az ezüst rejtélye, a Hívatlan szövetséges és a Dane című film szereplője, a nevét viselő, világszerte népszerű tévéshow egykori házigazdája.

– 60 éves WALTER ZENGA olasz labdarúgó, az Inter és a Sampdoria, illetve a válogatott volt kapusa. Ma ünnepel még:

– JESSICA ALBA (1981) amerikai színésznő, A bambanő, a Sötét angyal, a Sin City, A nyelvtanárnő, a Fantasztikus négyes és a Love Guru című film szereplője.

– PENELOPE CRUZ (1974) spanyol színésznő, az Eleven hús, a Mindent anyámról, A meztelen Maya, a Vanília égbolt, a Corelli kapitány mandolinja, a Betépve és a Gothika című film főszereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.