Mai évfordulóink – 2020. április 30.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. április 30., csütörtök

a Nap kél 5.28, nyugszik 19.55 – a Hold kél 10.55, nyugszik 2.07 órakor

mottó: “Kitett gyerekből kitevővé válni, ez az út, ez a sablonos út, a messiási mivoltból a szokott pimaszig.” Török Sándor

– Katalin és Kitti napja. A Katalin eredete az ókori Egyiptomba nyúlik vissza, a görögök Aeikatherine formában tőlük vették át, jelentése: mindig tiszta. A magyarba a német Katharina közvetítésével került. A Kitti a Katalin angol becézésének önálló névvé válásával alakult ki. Ma Hilda, Ildikó, Mariann, Tivadar és Zsófia nevű ismerőseinket is köszöntsük, ha ma tartják névnapjukat.

– Ma emlékezünk V. Szent Pius pápára, aki főinkvizítorból lett katolikus egyházfő 1566-ban, 62 évesen lépett trónra. Folytatta a trienti zsinat határozatainak végrehajtását, és hatéves uralkodása alatt számos nagy jelentőségű határozatot hozott. Megjelentette a Római Katekizmust, közreadta a Római Breviáriumot, a Római Misekönyvet, és bizottságot hozott létre, hogy kritikai kiadás alá rendezzék a latin és görög nyelvű Szentírást, azaz a Vulgatát és a Septuagintát. De a nevét mégis főként az őrizte meg, hogy ő kovácsolta össze a Szent Ligát, amely a lepantói csatában legyőzte a törököket. 1572-ben hunyt el.

Ma: – Ma van a Méhek Napja Magyarországon.
– Ma van Hollandia nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 150 éve született LEHÁR FERENC zeneszerző.  (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 120 éve született az Udvarhely vármegyei Parajdon KERESZTES LAJOS birkózó. A Magyar Atlétikai Club versenyzője volt, s miután 1923-ban megnyerte az országos bajnokságot, beválogatták a párizsi olimpiára készülő csapatba. Az 1924-es ötkarikás játékokon nem is okozott csalódást; ezüstérmet szerzett. 1925-ben a milánói Európa-bajnokságon már a dobogó legfelső fokára állhatott, a csúcsra pedig 1928-ban ért fel, amikor az amszterdami olimpián kötöttfogásban a könnyűsúlyú versenyek végén az ő nyakába akasztották az olimpiai aranyérmet. Világraszóló sikere után visszavonult a versenyzéstől, és az Országos Társadalombiztosítási Intézet tisztviselőjeként dolgozott.

– 55 éve hunyt el LYKA KÁROLY művészettörténész. (Bővebben lásd külön posztban!)         

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 45 éves JOHNNY GALECKI belga színész, a Nem ér a nevem és a Tudom, mit tettél a nyáron című film szereplője.

– 35 éves GAL GADOT izraeli színésznő, a Halálos iramban-filmek egyik főszereplője.

– 55 éves CATALINO RIVAROLA paraguayi labdarúgó, az 1995-ben Libertadores Kupát nyert brazil Gremio játékosa.

– 70 éves VALLÓ PÉTER Kossuth-díjas rendező, az egri Gárdonyi Géza Színház egykori művészeti vezetője és főrendezője, a Radnóti Miklós Színház főrendezője.

– 80 éves BURT YOUNG amerikai színész, a Rocky-filmek, valamint a Volt egyszer egy Amerika, az Ég a ház!, a Halálos erő, Az utolsó kijárat Brooklyn felé és a Konvoj című film szereplője, a Maffiózók című filmsorozatban Bobby Bacala alakítója. Ma ünnepel még:

– KIRSTEN DUNST (1982) amerikai színésznő, a Kisasszonyok, az Interjú a vámpírral, az Amikor a farok csóválja, a Hajrá csajok, a Kihevered, haver, az Egy makulátlan elme örök ragyogása, az Elizabethtown és a Pókember-filmek szereplője.

– NÁDAS GYÖRGY (1962) színész, humorista, Markos György partnereként számos népszerű kabaréjelenet, paródia, rádió- és tévéműsor szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.