Mai évfordulóink – 2020. augusztus 25.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. augusztus 25., kedd

a Nap kél 5.54, nyugszik 19.37 – a Hold kél 13.40, nyugszik 23.08 órakor

mottó: “A vallásos ember minden vallásban kivétel.” Friedrich Nietzsche

– Lajos és Patrícia napja. A Lajos francia eredetű név, a kora középkorban Lois formában létezett. Ezt vették át a németek, s ők hozták be hozzánk. A Patrícia a latin Patriciusból származik, s az ókori férfinév női párja. Ma Elemér és Kleofás nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent IX. Lajos ünnepe. Francia király volt, egyike a legderekabb uralkodóknak. Jelentős egyházi építkezéseket rendelt, támogatta Aquinói Szent Tamást és a ma is működő Sorbonne egyetem névadó alapítóját. Ő a kőfaragók és a szobrászok védőszentje. Ma emlékezünk Kalazanci Szent József spanyol katolikus papra, a piarista rend alapítójára is. José Calasanza volt az eredeti neve, és kezdetben katolikus papként szolgált. 1597-ben “kegyes iskolák”, azaz “Scholae piae” néven iskolát alapított, ebből lett a Kegyes Iskolák Rendje, vagyis a piarista rend.

Ma: – Ma van a KNDK és Uruguay nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 80 éve született BENKÓ SÁNDOR dzsessz-zenész, klarinétos, a Benkó Dixieland Band alapítója és vezetője. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

– 750 éve hunyt el IX. LAJOS francia király. Jelentős uralkodó volt. Bevezette például a római jogot a francia törvénykezésben, rendezte az állam és az egyház viszonyát, s ő alapozta meg a politikai teokráciát. Sikeres volt külpolitikája is, ő szerezte meg az angoloktól Normandiát. A hitetlenek ellen keresztes-hadjáratot vezetett, Egyiptomot el is foglalta. Sokak szerint erőszakos, nagyhatalmú anyja, Kasztíliai Blanka nyűgös befolyása elől menekült a Szentföldre, amíg anyja élt, nem is tudott önállóan uralkodó, az anyakirályné nemcsak beleszólt mindenbe, de voltaképpen ő irányította az országot. Lajos végül Tunisz ostroma közben halt meg, pestis végzett vele. Halála után negyedszázaddal VIII. Bonifác pápa szentté avatta.

– 5 éve hunyt el FEJES ENDRE író. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 120 éve hunyt el FRIEDRICH NIETZSCHE német filozófus. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 90 éves Sir SEAN CONNERY skót színész, a James Bond-filmek egykori 007-es ügynöke, az Aki legyőzte Al Caponét, a Hegylakó, A rózsa neve, a Vadászat a Vörös Októberre, Az első lovag, a Brilliáns csapda és a Fedezd fel Forrestert! című film főszereplője. (Részletesebben lásd külön posztban!)

– 50 éves CLAUDIA SCHIFFER német fotómodell, manöken. (Bővebben lásd külön posztban!) (Részletesebben lásd külön posztban!)

– 80 éves VÁRI ÉVA színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!) Ma ünnepel még:

– ANNE ARCHER (1947) amerikai színésznő, a Hajszál híján, a Rövidre vágva, a Végzetes vonzerő, a Férfias játékok, a Végveszélyben, a Halálos zarándoklat és A harc mestere című film szereplője.

– JOHN SAVAGE (1954) amerikai színész, a Hair, a Hullámsír, A szarvasvadász, a Menekülés az éjszakába, Az őrület határán és az Üzenet a palackban című film főszereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.