Mai évfordulóink – 2020. szeptember 2.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. szeptember 2., szerda

a Nap kél 6.04, nyugszik 19.22 – a Hold kél 19.57, nyugszik 5.52 órakor

mottó: “Ahol több az érzés, több a szenvedés is.” Leonardo da Vinci

– Rebeka és Dorina napja. A Rebeka héber eredetű név, de jelentése igencsak bizonytalan, a sok változat közül a legszebb az igéző. A Dorina gyökere az antik görögbe nyúlik vissza, s a Dorottya egyik becéző alakjából önállósult. Ma Ella és Teodor nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– A görög egyházban ma Szent Mamászra és Böjtölő Szent Jánosra emlékeznek. Az Aurelianus császár idejében élt Mamászt már 15 évesen halálra ítélték, de a kivégzésére menet Isten angyala megmentette. Ezután remeteként élt, de megint elfogták, ám alig tudták megölni, a tűz kialudt alatta, és a vadállatok sem bántották. Végül szigonnyal döfték le. János konstantinápolyi pátriárka volt, de főpapként is megmaradt Isten szegény szolgájának, állandóan böjtölt, halála után főpapként is csak néhány rongy maradt utána. 595-ben hunyt el e napon.

Ma: – Ma van Hegyi-Karabah és Vietnam nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 2050 éve zajlott az ACTIUMI CSATA, amelynek során Octavianus – a későbbi Augustus császár – hadai legyőzték VII. Kleopátra egyiptomi királynő flottáját – vagyis voltaképpen Marcus Antoniust -, s ez döntő hatással volt a Római Birodalom későbbi történetére. * * *

– 205 éve született a Baranya megyei Boldogasszonyfán MOSONYI MIHÁLY zeneszerző. A XIX. századi magyar zene kiemelkedő alakja volt, híres műve Szép Ilonka című operája, amellyel mestere és példaképe, Liszt is meg volt elégedve, s barátságuk ezután mélyedt el. Mosonyi fontos szerepet vállalt Liszt Koronázási miséjének bemutatásában, s ezt Liszt később a Szép Ilonka két motívumára komponált zongorafantáziájával köszönte meg.

– 110 éve hunyt el HENRI ROUSSEAU francia festő. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 60 éves KOVÁCS ATTILA atléta. A Szekszárdi Dózsában kezdett sportolni, sikereit azonban az Újpesti Dózsa versenyzőjeként aratta. Első országos bajnokságát 1981-ben, huszonegyévesen nyerte a 100 méteres síkfutásban, s 1984-ben a szám országos csúcsát is megdöntötte. Nemzetközileg is számottevő eredményeket ért el, az 1987-es római világbajnokságon például bejutott a 100 méteres síkfutás döntőjébe. Világraszóló eredmény volt ez, hiszen ő volt az első világbajnoki döntős magyar futó. Fehér bőrű atlétát azóta is nagyon ritkán látni a sprintszámok döntőiben.

– 65 éves LINDA PURL amerikai színésznő, a Testbeszéd, A halál hálójában, A teljes igazság, a Matlock, a Szabadnak született 2. és a Visszavágás című film szereplője. Ma ünnepel még:

– JIMMY CONNORS (1952) amerikai teniszező, kétszeres egyéni wimbledoni bajnok, sportágának egyik legkiemelkedőbb alakja.

– SALMA HAYEK (1966) mexikói színésznő, a Desperado, A Notre Dame-i toronyőr, a Wild Wild West – Vadiúj Vadnyugat, a Dogma, a Frida, a Volt egyszer egy Mexikó, a Kémkölykök 3-D és Az utolsó gyémántrablás című film szereplője.

– OSZTER SÁNDOR (1948) színész, a Rózsa Sándor című filmsorozat címszereplője.

– KEANU REEVES (1964) amerikai színész, a Féktelen Minnesota, a Holt pont, az Otthonom Idaho, a Kenneth Branagh-féle Sok hűhó semmiért, A kis Buddha, a Dracula, a Veszedelmes viszonyok, Az ördög ügyvédje, Minden végzet nehéz és a Kamera által homályosan, valamint a Mátrix-filmek szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.