50 éve hunyt el ASTA NIELSEN

2022. május 24-én 50 éve hunyt el ASTA NIELSEN dán színésznő

Ő volt a filmtörténet első szexbálványa, igaz, az akkori erkölcsökhöz képest, hiszen akkortájt még elég volt egy kétértelmű pillantás, hogy a férfiak szíve gyorsabban dobogjon. Asta egyébként a korabeli ízlés szerint sem számított kifejezetten szépnek, de némafilmjeiből áradó erotikus kisugárzása teljesen megbolondította a férfiakat. Még a világhírű költő, Guillaume Apollinaire sem találta a szavakat: “Ő minden! A részeg víziója, a magányos ember álma. Úgy nevet, mint egy zavartalanul boldog lányka,  szeme olyan gyöngéd, olyan mély dolgokat beszél el, ami már-már kifejezhetetlen” – írta róla.

Miután Asta Németországba költözött, rá építették az egész német filmipart, szinte minden jelentősebb némafilmben neki adták a főszerepet, játszott tragédiában és vígjátékban, melodrámában és bűnügyi filmben egyaránt. A kedvéért még Shakespeare-t is átírták; egy botcsinálta történész ugyanis kiderítette, hogy Hamlet valójában nő volt, s csak azért csináltak belőle férfit, hogy örökölhesse a trónt. Azonnal meg is filmesítették a szenzációs felfedezést, Hamlet szerepében természetesen az igéző Asta Nielsennel. De ismert filmje a Cleopatra – A Nílus úrnője, a Mata Hari, a Júlia kisasszony és a Hedda Gabler is.

Egyaránt átéléssel formált meg bájos bakfislányt és kihívó prostituáltat, kiválóan alkalmazta a mimika eszközeit, a kritikusok – köztük Balázs Béla is – nagy elismeréssel szóltak játékáról. Művészetéről 1967-ben önálló filmet is készítettek. Megírta önéletrajzát, amely becses filmtörténeti dokumentum. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.