130 éve hunyt el LEBSTÜCK MÁRIA

2022. május 30-án 130 éve hunyt el LEBSTÜCK MÁRIA honvédtiszt

Nő létére az 1848-as szabadságharc egyik legbátrabb katonája volt. Élete kész regény. Egy jómódú kereskedő lánya volt, az osztrák császárvárosban érte a forradalmak kitörésének híre, s magával ragadta a forradalmi lelkesedés. Azonmód katonaruhába öltözött, s előbb a bécsi barikádokon harcolt, majd Magyarországra jött, s csatlakozott a forradalomhoz. Vitézül verekedett, a kápolnai csatában egyszerre hárman rontottak rá, de ő kivágta magát, mire Dembinszky ott helyben, a csatatéren léptette elő hadnaggyá. Ezután a legendás Miklós-huszárok között vitézkedett, s bátorságával vívta ki a főhadnagyi rangot. (A részletekről egyébként Huszka Jenő Mária főhadnagy című operettjéből is tájékozódhatunk.)

Végül Haynau aradi börtönében raboskodva derült ki a valódi neme, amikor megszülte gyermekét. Férje, bizonyos Jonák tüzérkapitány különben szintén ott raboskodott, s csak kivételes kegyként engedték meg neki, hogy bilincsbe verve egyetlen pillantást vethessen feleségére és egyszülött fiára. A derék kapitány meghalt, Lebstück Mária azonban végül kiszabadult, s évekig nyomorgott, mígnem az egykori honvédeket segítő egyesület szerény kegydíjat folyósított neki. Így Jókai A női honvédhadnagy című művének hősnője abból tengette életét haláláig. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók. Bookmark the permalink.