35 éve hunyt el ALFONZÓ

2022. május 31-én 35 éve hunyt el ALFONZÓ

Foglalkozásának megjelölése igencsak bajos, mert mozgalmas élete során volt artista, akrobata, színész, énekes, erőművész, parodista, bohóc, pankrátor és pantomimes, s valamennyi területen a legjobbak közé tartozott. Országos népszerűségnek örvendett, nem is nagyon tudta senki, hogy eredetileg Markos Józsefnek hívták, ő mindenkinek csak “az Alfonzó” volt.

Önmagát egyébként szívesen nevezte bohócnak, s talán igaza is volt, a bohócok ugyanis általában mindenhez tökéletesen értenek, amivel nevettetni lehet. S Alfonzó tudott nevettetni, felnőtteket és gyermekeket egyaránt, s ez igen ritka. Szerepeit, színpadi és filmsikereit felsorolni is lehetetlen, nem múlik el év a tévében a Keménykalap és krumpliorr című filmsorozatának ismétlése nélkül, amelyben Bagaméri – aki a fagylaltját maga méri – szerepében szintén parádézott. Talán az volt varázsának a titka, hogy rettenetesen szeretett élni, s ez átsütött a szerepein is. Egyébként áttért a buddhista hitre, és ennek segítségével – mint mondotta: úgy tudott örülni a vajaskenyérnek is, mint a libacombnak, mely utóbbi élvezetében sűrűn lehetett része fiatalon, hisz az apja libakereskedő volt.

Alfonzó egyébként saját bevallása szerint minden napját így kezdte: “Köszönöm, hogy ismét felkelhettem”. Ez utoljára harmincöt éve történt meg vele, 1987. május 31-én halt meg, egy vasárnap hajnalban már nem kelt fel többé. Persze, lehet, hogy ez is csak az ő tréfája volt, s szokása szerint most is jókat nevet rajtunk itt valahol… (Kalendárium Press)

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók. Bookmark the permalink.