Elhunyt SINÉAD O’CONNOR

Elhunyt SINÉAD O’CONNOR ír énekesnő

A dublini hölgy a könnyűzene egyik legellentmondásosabb és legnagyobb hatású művésze volt. Lelki zavaraira hányatott gyermekkora adhat magyarázatot: anyja fizikailag és lelkileg is kínozta, Sinéad szerint molesztálta is, nyolcéves korában pedig szülei válását kellett feldolgoznia. Tucatnyi iskolát végigpróbált, mielőtt egy esküvőn felfedezték hangját, és a méltán elfeledett In Tua Nua együttes tagja lett.

A nyolcvanas években már Londonban bukkant fel, bemutatkozó albuma, a The Lion And The Cobra 1987-ben jelent meg. Sinéad ekkoriban nem csak kopaszra borotvált fejével és elsöprő hangjával keltett feltűnést, hanem mert nyíltan kiállt az IRA mellett. 1990-ben rendezte át a listákat a Prince által írott Nothing Compares 2 U-val, máig ez legemlékezetesebb dala.

Sinéad hamar a bulvársajtó kedvence lett, kiteregették mozgalmas szerelmi életét, s Amerikában sem szerzett sok barátot, mert nem volt hajlandó fellépni, ha eljátszották az amerikai himnuszt, mindezt betetőzte, amikor egy élő tévéadásban összetépte a pápa fényképét. Nem csoda, ha többször lefütyülték a színpadról, és dzsesszes Am I Not Your Girl? című albumáért sem tapodták egymás sarkát a boltokban. A zenei téren páriává vált énekesnő operát tanult, a Hamlet Oféliájaként lépett fel, s amikor Universal Mother című albuma sem lett siker, magyar politikus módjára mindent a médiára kent, és bejelentette: nem beszél többet velük.

Beszéltek viszont róla: lánya nevelési jogán összeveszett a spermadonornak titulált apával: előbb lemondott a csöppségről és öngyilkosságot kísérelt meg, majd felépülve szabályszerűen kilopta a gyermeket Írországból. Aztán azzal sokkolta a rajongóit, hogy egy szakadár őskeresztény szektában papnővé szenteltette magát, de ez a kísérlete sem tartott sokáig, mert nem tudott az onnan számítandó szüzességi fogadalomnak eleget tenni. Így azután inkább áttért a muszlim vallásra, még a nevét is megváltoztatta, Sinéadről Shuhadára. A zavaros magánélete ellenére csodálatosan tehetséges művészként tisztelt énekesnő 56 évet élt. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in elhunyt, halálhír, könnyűzenei, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.