Mai évfordulóink – 2021. június 1.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. június 1., kedd

a Nap kél 4.51, nyugszik 20.33 – a Hold kél 1.25, nyugszik 11.04 órakor

mottó: “A nemiség természetes dolog, és én híven követem a természetet… Marilyn Monroe

– Tünde napja. Mesterségesen kialakított magyar név; Vörösmarty Mihály alkotta meg a tündér szóból, s a név a Csongor és Tünde című csodálatos drámai költemény sikere nyomán terjedt el és lett népszerű. Ma Jusztin, Konrád és Simeon nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent Jusztin emléknapja. Ő volt az egyház első hitvédője, aki hosszasan tanulmányozta a korabeli filozófiák és vallások tanításait, s előbb Platón követője volt, majd rátalált az egyetlen igaz hitre, a kereszténységre. Megkeresztelkedett, s attól fogva az evangélium hirdetésére tette fel az életét. Végül hite miatt szenvedett vértanúhalált 166-ban. Ő a keresztény filozófusok védőszentje.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 95 éve született MARILYN MONROE amerikai színésznő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 175 éve hunyt el XVI. GERGELY pápa. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 65 éves SAUL LISAZO argentin színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 75 éves BRIAN COX skót színész, a Vasakarat, az Utánunk a tűzözön, a Láncreakció, A bunyós, az Okostojás, a Gyilkos donor, a Mocskos zsaruk és A Bourne-csapda című film szereplője, a Trója című filmben Agamemnón alakítója.

– 65 éves LISA HARTMAN amerikai énekesnő, színésznő, a Megszédítve, A bosszú rózsái, a Boldogság sziget, a Mások gyermeke, a Gyilkos látomás, A 37. emelet foglyai és a Ki látta a fiamat? című film szereplője, a Tabitha és Knots Landing című dal előadója.

– 85 éves KONCSOL LÁSZLÓ szlovákiai magyar költő, műfordító, kritikus, helytörténész, a Csallóközi Kiskönyvtár című sorozat alapító szerkesztője. Ma ünnepel még:

– BENKŐ PÉTER (1947) színész, A koppányi aga testamentuma és az Egri csillagok című film egyik főszereplője.

– JASON DONOVAN (1968) ausztrál énekes és színész, a Too Many Broken Hearts és a Sealed With A Kiss, valamint Kylie Minogue-gal az Especially For You című dal előadója.

– MORGAN FREEMAN (1937) amerikai színész, a Nincs bocsánat, A remény rabjai, a Robin Hood, a tolvajok fejedelme, a Miss Daisy sofőrje, a Vírus, a Deep Impact, A pók hálójában, a Tiszta ügy, a Millió dolláros bébi és a Bakancslista című film szereplője.

– ALANIS MORISSETTE (1974) kanadai énekesnő, a You Oughta Know és a Thank U című dal előadója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.