Mai évfordulóink – 2022. február 10.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2022. február 10., csütörtök

a Nap kél 6.58, nyugszik 16.59 – a Hold kél 11.10, nyugszik 2.32 órakor

mottó: “Minél hűvösebben szeretjük, / A nő annál jobban szeret.” Alekszandr Puskin

– Elvira napja. Bizonytalan eredetű név, talán az arab gyökerű, de spanyol közvetítéssel kialakult Elmira változata, de az is lehet, hogy a gót Alahwara névből lett. Ha az első változat az igaz, akkor fenségest jelent, ha az utóbbi, akkor azt, hogy az ereklye megóv. Ma Ella, Klára és Vilmos nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Emléknapján ma Szent Szkolasztikára emlékezünk, aki a rendalapító Nursiai Szent Benedek nővére volt, s miután felismerte testvére el-kötelezettségének fontosságát, életét annak szentelte, hogy küzdelmét tevőlegesen segítse és imádságával támogassa. Emellett az öregek és a betegek gyámolítása terén is példás buzgalommal szorgoskodott, s maga is alapított egy női monostort Monte Cassino mellett. A görög egyház ma Szent Karalampra emlékezik, aki Magnézia püspöke volt, és Septimius Severus császár idejében, 202-ben szenvedett szörnyű vértanúhalált. De utolsó leheletével is hálát adott Istennek, hogy szenvedhetett érte.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 75 éve írták alá a PÁRIZSI BÉKESZERZŐDÉS-t, amely semmissé nyilvánította a két bécsi döntést, és visszaállította Magyarország 1938 előtti határait. * * *

– 110 éve született a Békés megyei Orosházán DARVAS JÓZSEF író, újságíró és politikus. A népi írók mozgalmának jelentős alakja volt, országjáró körútjairól riportokban, szociográfiai művekben számolt be. Ismert regénye – a filmen is feldolgozott – Szakadék és a Részeg eső. Ő volt a Kortárs című folyóirat alapító-főszerkesztője. (Könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 110 éve született Budapesten MÁNYAI LAJOS színész. Érdekes, hogy a filmvásznon főként negatív figurák megszemélyesítőjeként találkozhatunk vele, holott Mányai Lajos nem volt rossz ember. Sőt…, de erről talán a családja tudott többet mesélni; szeretett felesége, Simon Zsuzsa és lánya, Mányai Zsuzsa, akik szintén a színészek nehéz, de csodálatosan szép mesterségét választották. (Részletesebben lásd külön posztban!)

– 100 éve született Budapesten GÖNCZ ÁRPÁD író, műfordító, a Magyar Köztársaság volt elnök. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 185 éve hunyt el ALEKSZANDR PUSKIN orosz költő. Gazdag földesúri családból származott, és igazi különlegességként dédapja egy valódi néger volt, aki Nagy Péter cár főtisztjeként szolgált. Puskin büszke is volt ősére, Nagy Péter szerecsenje című írásában meg is emlékezett róla. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 90 éve hunyt el EDGAR WALLACE angol író. Kizárólag kalandos történeteket és bűnügyi könyveket írt, s mintegy száz műve jelent meg, amelyek közül hetvenet magyarul is kiadtak. Hallatlanul népszerű könyvei közül is kiemelkedik A halál angyala és A sárga kígyó, valamint A zöld íjász című regénye, amely az első horrorkönyvek egyike. Több filmforgatókönyvet is írt, az ő műve nyomán készült például minden idők egyik legnagyobb mozisikere, a King Kong. (Könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 75 éves SEBŐ FERENC előadóművész, zeneszerző. Eredetileg építész, négy évig dolgozott a szakmában, ám közben már elcsábította a zene, a híres színésznővel, az egyik legkiválóbb versmondóval, Berek Katival önálló verses-zenés műsort is csináltak. Végleges döntését nagyban megkönnyítette, hogy egy szép napon főnöke páros lábbal rúgta ki, attól fogva csak a zenének él. (Részletesebben lásd külön posztban!)

– 55 éves LAURA DERN Oscar-díjas amerikai színésznő, A maszk, a Veszett a világ, a Kék bársony, a Jurassic park, A falak mögött, a Gyújtópont és a Házassági történet című film szereplője.

– 95 éves LEONTYNE PRICE amerikai operaénekesnő, világsikerű drámai szoprán, a new york-i Metropolitan Opera egykori csillaga, a világ leghíresebb operaházainak ünnepelt vendégművésze, az Aida legendás főszereplője. Ma ünnepel még:

– MARCELA POSADA (1971) kolumbiai színésznő, a nálunk is népszerű Betty, a csúnya lány című filmsorozatban Sandra alakítója.

– MARK SPITZ (1950) amerikai úszó, minden idők legeredményesebb úszója, kilencszeres olimpiai bajnok, aki 1972-ben mind a hét aranyérmét világcsúccsal nyerte, s akit a vízisportok kategóriában a XX. század férfi versenyzőjének választottak.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.