50 éves KATE BECKINSALE

2023. július 26-án 50 éves KATE BECKINSALE angol színésznő

Keleti vágású szemét burmai nagyapjától örökölte, s fiatalon nem gondolta, hogy milyen jól jön ez majd neki színésznőként, inkább bosszantotta, mert diáktársai “kínai”-nak csúfolták.

Mivel korán meghalt édesapja népszerű színész volt, s édesanyja is szakmabeli, őt inkább az irodalom és a nyelvészet érdekelte. Serdülő lányként nem is volt alkalmas a színészetre, évekig kezelték az orvosok, mert nem akart enni, rászokott a dohányzásra, kishíján odalett. Éppen Oxfordban tanult orosz és francia irodalmat, amikor a nyári szünetben a híres színész-rendező, Kenneth Branagh felkérte egy kicsi szerepre Sok hűhó semmiért című Shakespeare-filmjében. A közös munka Denzel Washingtonnal és különösen Keanu Reeves-szel olyan hatással volt a szépreményű novellistára, hogy abbahagyta tanulmányait, és hivatást változtatott.

Azt nem tudni, milyen irodalmár lett volna belőle, de a kritikusok szerint jó színésznő lesz, ha beérik. Már közel negyven film van mögötte, de az említett Branagh-mozin kívül eddig egyetlen filmje keltett feltűnést, a Pearl Harbor, igaz viszont, hogy abban egészen nagyszerű alakítást nyújtott. Nem rossz az Aviátor sem, de a Kóklerek, A diszkó végnapjai, a Börtönpalota és a Távkapcs című filmje feledhető.

Belevaló, vagány nő, és úgy káromkodik, akár egy kocsis. Ezt meg is kérdezik tőle minden interjúban, egyszer meg is magyarázta viselkedését: “Férfiszakmában dolgozom, a káromkodás nálam önvédelem.” (Kalendárium Press)

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.